Üniversite hayatınızda araştırmanın, sürekli öğrenmeye açık olmanın ve iyi dostların faydaları
Merhabalar ben Veli Işık.1994 yılında Adana’da doğdum. İskenderun Teknik Üniversitesi Makine mühendisliğinden geçen yıl mezun oldum ve son 1 yılımı İstanbul’da İngilizce, Arapça ve Rusça eğitimi aldım. Sizlere bu yazımda kişisel gelişim kitaplarından ve üniversite mezun arkadaşlarıma bazı bilgiler vermek istiyorum.
Öncelikle olarak 18 - 19 yaşındaki genç kardeşlerim lütfen ama lütfen istediğiniz mesleği seçin araştırın. Çoğu üniversiteli maalesef aile baskısı altında kalarak istediği bölümü seçemeyebiliyor. Sonra üniversiteli öğrenci istemediği bölüme gelip bölümün 2. Veya 3. Sınıfında üniversiteyi bırakıyor. Bu yüzden bizler üniversiteye hazırlanırken istediğimiz bölümü iyi araştırmalı, bölümü okuyan kişilerle tanışıp sohbet etmeli hatta o bölümden mezun bir kişiden üniversitede yaptıklarının deneyimlerini almalıdır. Ben bu konuda sadece kendim değil arkadaşlarımla makine mühendisliği okurken firmalara teknik gezilere katılıp birebir mühendislerle tanışıp, iş durumu soruyor, fabrikalar hakkında bilgiler alıyor ve bu vesileyle bölümümle alakalı sektörleri yakından tanıma şansım oldu.
Bir diğer konu ise üniversite okuma sürecinde en az 1 yabancı dil öğrenin. Yabancı dil sizi global insan haline getirecek gerek kültürel gerek kişisel manada kendinizi geliştirme şansınız olur. Yabancı dil öğrenirken çeşitli internet sitelerinden videolar izleyebilir, yazarak kelime ezberi yapabilirsiniz. Sosyal medya sayesinde farklı kültürde farklı insanlarla tanışabilir sohbet edip merak ettiğiniz ülkeler hakkında bilgiler alabilirsiniz. Hatta durumu ben vize işlemleriyle uğraşamam diyen kişiler için vize istenmeyen en yakın ülke Gürcistan’a gitmeyi size önerebilirim.
Üniversite okurken lütfen stajlarınızı iyi değerlendirin. Sadece okulun size verdiği stajlarla kalmayın gönüllü çalışabileceğiniz yerler arayın ve özellikle yaz aylarını çalışarak geçirebilirsiniz. Staj yaparken istediğiniz sektörde istediğiniz firmalarda yapmaya çalışın. Ben stajlarımda bol bol not alır, internetten makineler hakkında araştırmalar yapar, firmada yapılan işleri önce ustalarıma danışır sonra kafama takılan her şeyi mühendislerime sorardım. İlk stajımda İngilizce bilmediğimden çok fazla eksik mühendis gibi hissettim. Çünkü firmada çoğu kişi İngilizce biliyor ve toplantılarda İngilizce konuşuyorlardı. Ama 2. Ve 3. Staj yerlerime İngilizce bilip giderek İngilizce dökümanları okuyabiliyor, not alabiliyor, firmadaki mühendislerle ve firmadaki yabancı çalışanlarla anlaşabiliyordum. Bence hangi sektör olursa olsun İngilizce bilmek sizi hep bir adım öne çıkaracaktır.
Kişisel gelişim olarak da birçok kitap okudum. Asla vazgeçmediklerimden sözlü dövüş sanatı kitabı ve birçok kişiden öneri alarak okuduğum Tongue Fu kitabıdır. İlk bu kitabı okumanızı tavsiye ederim kitap vermek istediği mesajları örnek hikâyelerle çok güzel anlatılmıştır. Beğenerek okuyacağınızı düşünüyorum. Sonra bazı insanların neden daha başarılı olurla alakalı Çizginin Dışındakiler kitabını öneriyorum. Özellikle bu kitabı yatarken okumanızı tavsiye ederim. Önermek istediğim diğer kitap ise 30 Adımda Özgüven. Toplum içinde konuşamam, bir sunum yapamam, utanırım gibi nedenlerle karşılaşan insanların kesin okuması gerekli bir kitaptır. Kitabı okuduktan sonra toplumda arkadaşlarınızla daha çok sohbet etmek isteyeceğinizi umuyorum. Son olarak son zamanlarda keyifle okuduğum Zafer Sızlanarak Kazanılmaz kitabını önermek istiyorum. Kitapta birçok psikolojik duygu hakkında çok güzel bilgiler elde edebilirsiniz. Kariyer tavsiyeleri, meslek seçimi, sözlü dövüş sanatı hakkında gibi daha birçok konuda ilgi çekici konuları zevkle okuyabilirsiniz.
Son olarak lütfen istediğiniz mesleği seçin, yaşamak istediğiniz yerde yaşayın, 30-40 lı yaşlarda en kötü yurt dışına gidin, kitaplar okuyun, yeni hobiler elde edinin, mutlaka hafta sonunu dışarıda farklı insanlar tanıyıp onlarla sohbetler edinin, her ay en az 2 yeni dost edinin ve en önemlisi bu hayatta pes etmeyin hep bir mutlu umudunuz olsun…
Veli IŞIK – Makine Mühendisi