Latest Articles

  • SpaceX Nedir Merak Edilen Tüm Sorular

     

    SPACEX Nedir? 2018’in Şubat ayında kendisini bir hayli fazla duyduğumuz, haberlerde gördüğümüz ve birçok insanın bunun hakkındaki muhabbetine tanıklık ettiğimiz SpaceX 2002 yılının Haziran ayında, Elon Musk tarafından, Amerika’da uzay roketi geliştirmek ve üretmek için kurulmuştur. Günümüzde uzay roketleri, dünya yörüngesine uydu fırlatılmasından, uzay istasyonlarına eşya nakliyatından ve uzaya astronot gönderilmesinden gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Fakat bu olayların hepsi milyon dolarlar ile gerçekleşirken birde fırlatılan roketlerin tekrardan kullanımının çok zor olmasından dolayı bu durumlar çok zor şartlar altında gerçekleştiriliyordu. SpaceX Şirketinin de amacı uzay roketlerinin ateşlenmelerinde ki maliyeti en aza indirmek, ana motorların uzay boşluğuna atılması yerine Dünya ya getirilip tekrardan kullanmak ve roketlerin gücünü arttırıp uzay taşımacılığını başarma yönündedir.

    spaceX

     

    İlk Roket Denemeleri Falcon-1

    Musk PayPall’ı sattıktan ve ardından SpaceX’i kurduktan sonra, Amerikan ordusu ile Pentago’nun TecSat-1 uydusunu, tasarım aşamasında olan Falcon-1 uzay roketi ile ateşlemek üzere, 100 milyon dolar yardım karşılığında anlaştı. Amerika’nın bu anlaşmayı imzalamasındaki temel sebep SpaceX’ in yörünge taşımacılığında diğer uzay ve havacılık endüstrilerinden daha ucuz bir fiyata mal etmesi ve Falcon-1’in yörüngeye sıvı yakıtla ulaşabilecek ilk uzay roketi olma sözü vermesidir.

    elon-musk-kimdir

     

    SpaceX Falcon-1’i hayata geçirme aşamasında bir takım sıkıntılarla karşılaması sonucunda projenin süresi uzadı ve bu durumdan dolayı ABD ordusu tarafından TecSat-1 uydusunun fırlatılışı iptal edildi.

    24 Mart 2006 tarihinde somut bir hale getirilen Falcon-1 uzay roketi, saat 22:30 da ilk test uçuşu yapılmak üzere fırlatıldı. Falcon-1 beklenilen sonucu başarısızlık şeklinde SpaceX’e sundu. Amerikan ordusunun ayrılmasıyla tek başına kalan SpaceX kısa bir süre içerisinde Nasa’dan 278 milyon dolarlık bir bağış aldı ve bu alınan bu bağış ile Falcon-1 için iki ayrı test uçuşu yaptı. Yapılan bu iki test uçuşunda da Falcon-1 yeniden başarısız oldu ama SpaceX amaçları doğrultusunda ilerlemekte son derece kararlıydı.

     

    Falcon-1

    İlk fırlatılıştan 2 yıl aradan sonra SpaceX Falcon-1’in eksiklerini giderdi ve tekrardan bir test uçuşu yaptı. Yapılan bu uçuş sonrasında başarıya ulaşan SpaceX, bir özel şirket tarafından ilk yörüngeye çıkan uzay roketini yapma unvanını elde etti. Elde edilen bu başarıdan sonra SpaceX Falcon-1’in, Malezya ya ait Razaksat uydusunu yörüngeye fırlatarak son uçuşunu yaptı.

    Yükselişin Roketleri Falcon-9 Roket Serileri

    Nasa’dan Ticari Yörüngesel Taşımacılık Hizmetleri kapsamında alınan yardım ile SpaceX, Falcon-1’in daha gelişmiş ve yörüngeden yeryüzüne gelebilecek geri dönüşümlü roket olan Falcon-9 için çalışmalara koyuldu. Nasa, kendi uzay istasyonuna 12 adet kargo taşıması görevi için tekrardan SpaceX ile anlaştı. Tarihler 4 Temmuz 2010 u gösterdiğinde SpaceX Falcon-9’un ilk test fırlatılışını saat 18:45 de gerçekleştirdi. Başarı ile sonuçlanan ilk test fırlatışından 5 ay gibi bir süre zarfı sonrasında SpaceX tekrardan Falcon-9 için ikinci test fırlatılışını yaptı fakat roketin yörüngeye bıraktığı Dragon uzay aracı yörüngeyi iki tur döndükten sonra Pasifik Okyanusuna çakıldı. Daha sonrasında 2013 yılında Nasa için yapılan ilk iki malzeme taşıma uçuşu başarı ile sonuçlandı. Yapılan bu test uçuşlarının yanı sıra SpaceX geri dönüşümlü roket içinde birçok çalışmalar yapmaktaydı ve amaçlanan hedef geri dönüşümlü bir Falcon-9 roketi üretmekti. SpaceX Falcon-9’un geri dönüşümlü modeli olan Falcon-9R’yi tamamladıktan sonra test uçuşlarına başladı fakat yapılan uçuşlar başarısızlıkla sonuçlandı. Nihayet tarihler 8 Nisan 2016’yı gösterdiğinde SpaceX Nasa ile anlaşılan diğer bir kargo görevinde, Falcon-9R görevi tamamladıktan sonra üsse başarılı bir şekilde geri döndü ve SpaceX dünya tarihinde büyük bir başarıya ve yükselişe imza attı.

     Uzayın İlk Arabası

    Hedeflerine adım adım ulaşan SpaceX, artık daha güçlü, daha ağır kargolar taşıyan ve geri dönüşümlü olan Falcon Heavy roketini somutlaştırma kararını aldı. Kısa bir süre içinde prototipi tamamlanan Falcon Heavy iki adet Falcon-9 v1.0 ile Falcon-9R roketlerinin birleşiminden oluşturuldu. Üç adet Falcon-9 serisi roketlerden üretilen Falcon Heavy 70 metre boyunda, 3,66 metre çapında ve 2250 ton ağırlığındaydı. Dünya tarihinde Saturn-V den bu ana kadar en güçlü roket olacak olan Falcon Heavy için sabırsızlanan SpaceX, ilk test uçuşunu 6 Şubat 2018 tarihine belirledi.

     Uzayın İlk Arabası Uzayın İlk Arabası

    SpaceX test uçuşunda bir tane daha ilkede imza atacaktı, Falcon Heavy’nin üzerine bir Tesla Roadster araba yerleştirilip uzaya ilk defa araba gönderen Şirket olacaktı. Nihayet tarih 6 Şubat 2018’i gösterdiğinde SpaceX Falcon Heavy’nin ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Dünya’nın birçok yerinden, insanlar nefeslerini tutarak canlı yayından test uçuşunu izlediler. Falcon Heavy başarılı bir şekilde fırlatıldı daha sonra ana roketin yanındaki Falcon-9 v1.0 roketleri kısa bir sürede görkemli bir şekilde tekrardan yeryüzüne döndüler ama ne yazık ki ana roket bunu başaramadı. Dikkatleri Falcon Heavy den daha çok üzerine çeken Tesla Roadster ise şuan içinde Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağına doğru yol almaktadır. ::: Kaynak : Mühendis Beyinler

     

     
    Read more
  • Hareket Eğitimi ve Futbol hakkında bilinmeyenler

     

    Hareket dediğimiz şey, insanoğlunun dünyaya geldikten 9. aya kadar refleks şekilde, bu aylardan iki yaşına değin ilkel bir şekilde merkezi işlemin devreye girmesiyle devam eden, daha sonra da ciddi anlamda amaçlı hale dönüşen ve sürekli evrilerek 7-8 yaşlarından itibaren farklı durum, koşullara uygun olarak kullanılmaya başlayan ve son olarak da 15’li yaşlara değin hem yapılış şekli hem de yapılış amacına göre mükemmelleşen beden ve beden bölümlerinin kullanım yeterliliği ve becerileri demektir.

    Hareket Eğitimi

     

    İnsanoğlu 0 yaşından 15/16 yaşlarına değin hareket dediğimiz “bedenini kullanmada” ulaşabileceği en üst beceri düzeyine ulaşır. Sonrası süreç bir geliştirme değil ama belli düzeyde telafi etme süreci ve artan kuvvet, hız ve dayanıklılık bağlı olarak performans amaçlı kullanabilme farklılık yaratma süreci demektir. Tüm dünyada ve tüm insanoğlunun önce yaşamı devam ettirmek için ve sportif alanda mükemmel olmak için gerçekleştirmek zorunda olduğu hareketler sadece ve sadece üç kategoriden oluşur.

    Bunlar;
    1. Dengeleme hareketleri
    2. Yer değiştirme hareketleri
    3. Nesne kontrolü (kullanımı) gerektiren hareketlerdir.

    Hareket gelişimi dediğimiz şey işte bu hareket sınıflaması içinde yer alan çeşitli hareket uygulamalarının sayıca çok az 9. aya kadar refleks hareketlerden başlayıp giderek sayıca ve kalite olarak artan şekilde 15/16 yaşlara kadar mükemmelleşmesi süreci demektir.

     

    hareket gelişimi

    Bu hareketlerin spor dallarına göre bazılarının daha öne çıkması ve daha mükemmelleşmesi yanında, tüm hareket çeşitlerinin ve uygulamalarının o spor branşına özgü dönüşümü ve oryantasyonu söz konusudur.

     

    Yani denge hareketleri, yer değiştirme hareketleri ve nesne kullanımı gerektiren hareketler basketbolda da, jimnastikte de, voleybolda da ve futbolda da vardır ama yapılan işe göre farklılaşma ve kullanım biçimlerinde göre özgünleşerek vardır.

    İşte hareket gelişimi ve futbolu bu açıdan ele almak ve altyapı eğitimlerini temel eğitimden başlatırken buna göre bir program geliştirmek zorunluluğu söz konusudur.

    Daha önceki paylaşımda “futbol bir top oyunudur” demiş ve buradan hareketle futbol oyunu ile ilgili belirleyici olan her şeyin “top” ile ilişkili hareketler olduğunu ve olması gereğini ifade etmeye çalışmıştık.

    Peşinde olduğumuz ve eğitsel amacımız şudur;

    Önce saptamalar:
    1. Futbol oyunu “top ile hareket” ilişkisi ile ilgili bir oyundur.
    2. Futbolun gelişimi ve ilerlemesi demek hareket gelişimi ve ilerlemesi demektir.
    3. Futbol oyunu ile ve futbol oynayan oyuncu ilişkisi esasında “top ve hareket” ilişkisinden ibarettir. Dolayısıyla topun hareketini yaratan esasında hareketin top ile olan ilişkisidir.
    4. Futbol oyunu başlangıç aşamasından, ulaşılabilecek en zirve aşamasına değin “hareket ve top” ilişkisindeki beceri gelişiminden başka bir şey değildir.
    5. Futbol ve oyun performansını belirleyen ise; Bu becerilerdeki düzeye ilaveten çeşitlilik, hız, zamanlama, mekan-alan kullanımı ve sürekliliktir.

    minik futbol

    Bu durumda futbol eğitiminin 2-7 yaş arası informal, 8 ve üstü yaşlarda formal olarak “hareket eğitimi” temelli ve “hareket ve top ilişkili” amaçlı olması gereği gayet açık değil midir?

    Bu durumda futbol eğitimlerinin çerçevesini ve içeriğini hareket gelişimi ve süreci ile “hareket ve top” ilişkileri üzerinden düzenleyerek tekrar ele almak gerekir.

    Nasıl?

    Hareket Türleri, Çeşitleri ve Uygulamalarını top ile ilişkili hale getirerek ve uygulamaları bu şekilde dönüştürerek.

    TOP kullanılarak DENGELEME hareketleri

    • Eğilme
    •  Esnetme
    •  Düşme-Kalkma
    •  Dönme
    •  Salınma
    •  Ağırlık aktarma
    •  Atlama konma
    •  Başlama durma
    •  Oturuşlar
    •  Duruşlar
    •  İtme
    •  Çekme hareketleri

    TOP kullanılarak NESNE KULLANIMI GEREKTİREN HAREKETLER (Branş futbol ise ayak ve bacak kullanımı ağırlıklı)

    • Atma
    •  Tutma
    •  Fırlatma
    •  Çekme
    •  İtme
    •  Asılma
    •  Bastırma
    •  Çevirme
    •  Döndürme
    •  Yuvarlama
    •  Sallama
    •  Tekmeleme/ayakla vuruş
    •  Durdurma
    •  Vole
    •  Raket ya da bir nesne kullanarak vurma

    TOP kullanılarak YER DEĞİŞTİRME HAREKETLERİ

    • Emekleme-sürünme
    •  Yürüme
    •  Koşma
    •  Atlama
    •  Yuvarlanma
    •  Tırmanma
    •  Sıçrama
    •  Sıçramalı atlayış
    •  Galop
    •  Kayma

    Futbol, bebeklik ve çocukluktan itibaren yapılan tüm davranışlar, en üst düzeydeki üstyapı oyuncusunun futbol oyununa kadar hareket analizi açısından aynıdır.
    Değişen hareket çeşitliliği, sayısı, becerisi ve hızıdır.

    O halde hareket gelişimini asıl olarak kabul eden “hareket ve top” ilişkisi gelişimi amaçlı bir eğitim anlayışı ve içeriği olması gereken FUTBOL EĞİTİMİ demektir.

    Özetle demiştik ki; Futbol bir top oyunudur. Dolayısıyla topu kullanma becerileri ne kadar iyi, ve ne kadar mükemmel olursa topu o kadar iyi ve mükemmel kullanır ve yönetirsin. Peki top neyle kullanılır ve yönetilir? Hareket ile…

    Ama unutmayalım; hareket ne kadar gelişir, çeşitlenir, hızlanır ve mükemmelleşirse topu kullanma ve yönetme becerisi de o kadar gelişir ve mükemmelleşir diyemeyiz… Çünkü hareketlerin top ile ilişkilendirmeden geliştirmek ve mükemmelleştirmek aynı ölçüde top kullanmaya yönelik gelişme ve mükemmelleşme sağlamaz.

    Bunun için hareketlerin gelişim düzeyine uygun şekilde top ile ilgili hareketlere dönüştürülmesi gerekir. Yani hareketleri top ile yaparak top ile ilgili hareketlere dönüştürülmesi gerekir. Bu durumda giderek topu kullanma ve yönetme gelişir ve mükemmelleşir. Yani top oyunu için gereken beceriler gelişir.

    Hareket dediğimiz denge, yer değiştirme ve nesne kullanımı davranışlarını gelişim dönemlerine paralel olarak top ile ilişkilendirmek ve bu ilişkilendirilmiş hareketleri de giderek beceriye dönüştürmek ve yine gelişime paralel olarak bu ilişkilendirilmiş hareketleri oyunun karakteri gereği kuvvet, hız, çeviklik, çabukluk, dayanıklılık gibi motor özellikler ile performansa yönlendirmek futbol oyununun bebeklikten üstyapı düzeylerine kadar olan gelişimi demektir.

    O halde bebek, çocuğa, çocuk gence, genç büyüğe doğru geliştikçe top ile ilgili hareketler de gelişecek ve futbol oyunu da gelişmiş olacaktır. Futbol oyununda asıl iş ve amacın hareket ve top ilişkisi olduğunu artık biliyoruz. Peki bu ilişkiyi nasıl geliştireceğiz? Nelerden faydalanarak topu kullanma ve mükemmelleştirme becerilerine ulaşabileceğiz?

    ALGISAL MOTOR GELİŞİM ve KOORDİNATİF YETİLERİ TOP İLE HAREKET ETMEDE KULLANARAK…

    1. Mekân Farkındalığına Göre: Uzunlamasına, yanlamasına, altında, üstünde, köşesinde algısına göre hareket etmeyi/ettirmeyi gerektiren top ve hareket/oyun etkinlikleri.
    2. Hız Farkındalığına Göre: Hızlı, çok hızlı, yavaş, çok yavaş hareket etmeyi/ettirmeyi gerektiren top ve hareket/oyun etkinlikleri.
    3. Yön Farkındalığına Göre: …e, a doğru, düz, değişik yönlere hareket etmeyi/ettirmeyi gerektiren top ve hareket/oyun etkinlikleri.
    4. Zamana Farkındalığına Göre: Kısa sürede, çok kısa sürede, hareket eden diğer bir nesne veya duruma göre hareket etmeyi/ettirmeyi gerektiren top ve hareket/oyun etkinlikleri.
    5. Yan Farkındalığına Göre: …nin, nın yanına, yakınına, yanında, Sağında, Solunda hareket etmeyi/ettirmeyi gerektiren top ve hareket/oyun etkinlikleri.
    6. Mesafeye Göre: Uzağa, yakına, kısa, uzun, hareket etmeyi/ettirmeyi gerektiren top ve hareket/oyun etkinlikleri.
    7. Beden Farkındalığına Göre: Baş, Gövde, El, Ayak, Bacaklar, KollarI uzuvları kullanmaya bağlı farkına varma, hissetme, ayırt etme özelliklerini top ile hareket ederek/hareket ettirerek geliştirmeyi gerektiren etkinlik/oyunlar.
    8. 8. İşitsel Uyaranlar ile Hareket Etkinlikleri: Yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerin işitsel uyaranlar ile gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır. İşitsel uyaran denilen algı bir sesin duyu organı olan kulak yolu ile alınıp işlenmesine yani algılanmasına dayalı olarak başlatılan eylemliliği ifade eder. İşitsel (akustik) uyaranlar herhangi bir sesi algılamanın geliştirilmesi yanında, bir hareketi söz konusu ses algılaması sonucunda en kısa sürede gerçekleştirmeyi (reaksiyonu)amaçlar. Düdük sesi, davul sesi, el çırpma sesi, zil sesi gibi herhangi bir ses ve bu sesin algılanmasının sağlanması ve bu sese bağlı olarak istenilen hareketi en kısa sürede gerçekleştirmeyi amaçlayan oyun ve hareket etkinlikleri bu kapsamda düşünülmelidir. Örneğin “el çırpma sesi” koşmak, “düdük sesi” ile durmak gibi.
    9. Görsel Uyaranlar ile Hareket Etkinlikleri: Harekete geçmenin, hareketi geçmeyi gerektirecek bir uyarıyı göz ile (optik olarak) algılamaya dayalı uyaranları ifade eder. Birçok oyun ve hareketi içeren etkinliklerin ne zaman ve nasıl yapılacağın tamamen görme organına bağlı olarak gerçekleşmesidir. Burada duyu göz ile sağlanır. Algılama ve değerlendirme işleminin başlangıcı görme yetisidir.
      Renk, ışık, nesnenin hareketi, kendi dışındaki bir kişinin hareketi yani harekete geçmenin herhangi bir görme uyaranına bağlı olduğu tüm oyun ve hareket etkinlikleri görsel uyaranların kullanılmasını ve geliştirilmesini içerir.
      Örneğin “kol havada” işareti ile koşmak, “kol aşağıda işareti” durmak gibi.
    10. Dokunsal Uyaranlar ile Hareket Etkinlikleri: Uyaranın (duyunun) ten yolu ile alınarak algılanması ve bu algılama sonucu gereken davranışı gerçekleştirmesidir. Kullanım alanı çocukların birbirine dokunarak harekete başlamayı veya durmayı ve/veya hareketi değiştirmeyi içeren etkinlikleri kapsar. Buradaki esas nokta gereken hareketin gerçekleşmesi için dokunma hissinin alınıp, algılanması ve gereken hareketin gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır. Bir nesnenin (hareket eden bir nesneye temas, uzun bir ipe temas ederek doğrultusunu belirleme, arkadaşına temas ederek yönünü tayin etme kendisine dokunularak dokunmanın yönergesine göre ilerleme, dönme veya durma gibi vücuda temasına dayalı hareketleri içeren oyun ve etkinlikler dokunsal uyaranların kullanıldığı faaliyetlerdir.

    Sıcaklık, soğukluk, su ile temas, eşli hareketler genel olarak dokunsal uyaranların etkin olarak kullanıldığı oyun ve hareket etkinliklerdir. Özellikle görsel uyaranlar başta olmak üzere, işitsel uyaranları kısıtlayarak gerçekleştirilen etkinliklerde dokunsal uyaranlar daha etkin şekilde kullanılmaktadır. Örneğin “körebe” oyunu ya da “göz kapalı dokunarak hedef bulma” oyunları bu bağlamda düşünülebilir.

    Bir kişinin, başka bir kişiye veya bir nesneye dokunarak ve/veya kişi ve nesnelerin söz konusu kişiye dokunulmasının sağlanarak planlanacak oyun ve hareket etkinliklerinin hepsinde dokunsal uyaranlar kullanılıyor demektir. Örneğin beline veya koltuk altından geçirilerek göğsüne lastik ip bağlanmış bir çocuğun arkadaki arkadaşının lastik ipi sağa veya sola çektiğinde çekilen tarafa dönmesi gibi.

    Sonuç:

    Futbol yani ayakla top oyunu; Topun değişen koşullarda, durumlarda, hızlarda, sürelerde, alanlarda, yönlerde, açılarda, amaca uygun olarak kullanılması ve yönetilmesine dayalı bir oyundur. Bu oyunu iyi oynamak için gereken şey, oynayanların topu bireysel ve grup olarak en iyi kullanma ve yönetme becerilerini geliştirmektir. Sonrasında ve beraberinde bu becerileri bireysel ve grup olarak değişen sistematikler içinde oynayabilmeyi başarabilmektir. ::: Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • Gök Cisimlerinin Yerleri Nasıl Belirlenir

    Yaygın olarak kullanılan bir başka sistem, yatay koordinat sistemidir; bunun referans düzlemi, gözlem yerinin ufkuna paralel olan düzlemdir. Bu sistemde gök kürenin her noktası ufuktan yüksekliği ve Güney açısıyla işaretlenir; yükseklik söz konusu noktayı ufuktan ayıran açı, Güney açısıysa Güney doğrultusuyla yaptığı açıdır: söz konusu sistem altazimut tipi bir donanımı olan, yani yatay ve düşey eksenler çevresinde hareket edebilen aletlerde kullanılır. Ancak bir gök cisminin bu şekilde tanımlanan koordinatları belli bir yerde ve belli bir anda geçerlidir; Dünya’nın dönmesi nedeniyle sürekli olarak değişir.

     

    Diğer astronomi koordinat sistemleri arasından Dünya’nın Güneş çevresinde dönüş düzlemi (tutulum düzlemi) ve ilkbahar noktasıyla çakıştırılan koordinat sistemi, ayrıca gökadamızın diskinin ortalama düzlemi ve bu düzlemin, gökada merkezi doğrultusunda yer alan bir noktasına indirgenen gökada koordinat sistemi örnek gös­terilebilir.

    Gök Cisimlerinin Günlük Hareketi

    Yıldızların, dev bir küre (şekil 1) üzerinde tespit edil­diği varsayılabilir; bu kürenin merkezi Dünya’dır; Dünya ile aynı eksen çevresinde, aynı periyotla (23 saat 56 da­kika), ancak ters yönde döner.

    gökyüzünde gök cisimlerinin günlük hareketi
    Şekil 1
     

    Bu günlük hare­ket, takımyıldızları kümesinin iki gök kutbu çevresinde yer değiştir­mesine yol açar. Gök kürenin tamamı, ancak ekvator boyunca görülebilir. Ekvator dışında hare­ket, takımyıldızları kü­mesinin iki gök kutbu çevresinde yer değiştirmesine yol açar. Gök kürenin tamamı, ancak ekvator boyunca görülebilir. Ekvator dışında bazı yıldızlar sürekli uf­kun altında kalır; bazıla­rı da doğar ve batar. Ni­hayet, kutup dairesi yıl­dızları adı verilenler, en­leme bağlı olarak, daima ufkun üstünde yer alır.

     

    Read more
  • Modern İnşaat Sistemleri

    Düz Panel Sistemleri

     

    Zemin ve duvar üniteleri, bir fabrikada üretilir ve tüm projeler için ideal sağlam yapılar oluşturmak üzere yerinde inşa edilir. Bu malzemeler içinde paneller servisler, pencereler, kapılar ve kaplamalar şeklinde yarı mamul malzemeler de bulunabilir. Bu durum, yerinde montajın hızlı yürümesi ile birlikte fabrika kalitesinin doğruluğunu artırır. Bu tip yapılara normalde çapraz duvar yapımı adı verilir.

    Düz Panel Sistemleri

    3 Boyutlu Hacimsel Yapı

     

    3 Boyutlu hacimsel yapı (modüler yapı olarak da bilinir), sahaya nakliye öncesi kontrollü fabrika koşullarında üç boyutlu ünitelerin üretimini içermektedir. Modüller, basit bir yapıya, tüm dahili ve harici parçaların, kurulum için hazır olana kadar eklenmesini kapsamaktadır. Bu modern inşaat yöntemi, termal kütle, ses ve yangın direnci gibi betonun doğal yararlarını sunmanın yanı sıra, yerinde montajın hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

    modüler yapı

     

    Tünel Formu

    Tünel formu, müteahhidin tek bir işlemde monolitik duvarlar ve plakalar yapmasına izin veren bir kalıp sistemidir. Fabrika / saha dışı üretilmiş hazır beton ve kalıpların hızını, kalitesini ve doğruluğunu, imalat konstrüksiyonunun esnekliği ve ekonomisi ile birleştirilir.

    Bu hızlı inşaat yöntemi, oteller, apartman blokları ve öğrenci konaklama gibi tekrar eden hücresel projeler için uygundur. Yangın ve ses direnci gibi betonun doğal faydalarından yararlanmanın yanı sıra ekonomi, hız, kalite ve doğruluğa sahiptir. Tünel formu için kalıp parçaları büyüktür ve beton vurulduğunda vinç tarafından binanın yanından dışarı doğru sallamak gerekir. Bu durum, sıkışık site inşaatları için uygun olmadığı anlamına gelmektedir. ::: Kaynak : Mühendis Beyinler

     

    Read more
  • Evrenin Gözleri olan Gaia Nedir

     

    ESA (Avrupa Uzay Kurumu) tarafından uzaya gönderilen ve “uzaya açılan kapı” olarak gösterilen Gaia, evrendeki yıldızları fotoğraflayarak, onlar hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor.

    Geçtiğimiz 20 Kasım tarihinde uzaya fırlatılan Gaia, iki ton ağırlığında  ve milyar-piksel özellikli dünyanın en iyi dijital kamerasına ile iki adet teleskopa sahip. Bulundurduğu yüksek çözünürlüklü dijital kamera sayesinde, bir milyar yıldızı aynı anda fotoğraflayabiliyor. Bu sayede de, yıldızların nerede oldukları ve döngüsel hareketlerini takip edebilmek mümkün hale geliyor.

     

    gaia

    Yapabildikleri bunlarla da sınırlı kalmayan Gaia; yıldızların parlaklık, sıcaklık ve hareketlerini önümüzdeki 5 yıl içerisinde 70 kez fotoğraflayarak, evrenin üç boyutlu haritasını çıkaracak. Bu harita sayesinde de bizler, evrendeki yıldızlar ve hareketleri konusunda daha fazla bilgiye sahip olacağız. ::: Kaynak : Mühendis Beyinler 

     

     
    Read more

Latest Articles

Most Popular