Eğitim

  • Piezoelektrik Nedir? Piezoelektrik Olay

     

    Piezo” kelimesi Yunancada basınç anlamına gelmektedir. Piezoelektrik olayı 18.YY Fransız fizikçiler Jacques ve Pierre Curie tarafından keşfedilmiştir. Piezoelektrik özellik, mekanik bir enerjiyi elektriğe ya da tam tersi olan elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirebilmektedir. Piezoelektrik polimerlerden ya da seramiklerden de, aynı doğrultuda uygulanan yük (basma ya da çekme) sırasında malzeme içinde ki kristal yapının her iki tarafında bulunan +q ve –q yüklerin ortaya çıkması sonucu oluşur.

    Kristal yapı

     

    Kısacası sürekli kutuplaşmaya sahip olan iyonsal kristale (Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi) bir basınç uygulanırsa kutuplar arası mesafe azalacak böylece bir yük birikimi oluşacaktır. Bundan dolayı da bir yük farkı meydana gelmektedir ve bunu bir iletkenle birleşmesiyle akım akmaktadır. Tabi ki aynı olay tersi içinde geçerlidir. Ne var ki üretilen enerji o kadar küçük ki ancak bir mp3 ya da çakmağı çalıştırabiliyoruz.

    Piezoelektrik Malzemeler

    Piezoelektrik malzemeler içinde kullanılmakta olan çoğunlukla kurşun-zirkonyum-titanyum (PZT) seramiktir. Piezoelektrik etki yaratmak için en önemli olan simetri merkezi olmayan kristaller kullanmaktır. Kullanılan başlıca malzemeler:

    • Kuartz (SiO2)
    • Turmalin
    • Baryum Titanat (BaTiO3)
    • Çinko Oksit (ZnO)
    • PVDF (Poli-vinilidin-klorür)

    Aşağıda basit bir piezoelektriğin çalışma prensibi gözükmektedir.

     

    Piezoelektrik çalışma prensibi

    Günlük Hayatımızda Piezoelektrik

     

    Belki de en çok kullandığımız eşya ama hangimiz çakmaklarda Piezoelektrik ile gazın ateşlendiğinin farkındadır.

    Piezoelektrik çakmak

    Mikrofonlarda da piezo etkiden yararlanmaktayız. Sesin tabii oluşturduğu ses dalgalarından gelen basınçla piezo malzeme sinyal üretip, bu sinyaller yükseltilerek hoparlörlere ulaşır. Hemen aşağıdaki şekilde görülen bir mikrofon transdüseri olup beyaz renkte olan piezo kristalidir.

    Mikrofonlarda da piezo

    Bilim adamları son yıllarda tabana monte edilmiş ayakkabı ile testler yapmaktadır. Aşağıda ki şekilde görünen gibi her adım attığınızda piezo etki gösteren madde elektrik enerjisi üretecek ve yürürken telefonumuzu ya da mp3 çalarımızı şarj edebileceğiz.

    Piezo etkili ayakkabı

    Kısa bir hesap yapmak gerekirse, her bir adım için 2 miliwatt enerji üretilmektedir. Eğer siz 5bin adım atarsanız (5.000×2 miliwatt= 10.000 miliwatt) yani 10 watt enerji açığa çıkacaktır. Bu da size telefonunuzu 2 saate yetecek kadar şarj edebilme imkânı sunuyor.

    Şu an geliştirilme aşamasında olan piezoelektrik, bize miliwatt cinsinden enerji üretimi sağladığı için çok da kullanışlı gözükmemektedir. Temiz çevre için büyük önemi bu alternatif enerji umuyoruz ileri de bilim insanları tarafından gündelik hayatta daha kullanışlı bir hale getirilir. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • CPU Nedir, CPU Nasıl Çalışır

     

    Öncelikle yazımı söz verdiğim vakitte yayınlamadığım için özür dilerim. Projeler, vizeler ve kendime ayırdığım vakit söz konusu olunca geciktirdim, ancak en kısa vakitte “Ekran kartı nedir ve görevlerine göre kıyasları” yazımı da hazırlayacağım. Şimdiden bir not bırakayım, özellikle 3D modelleme programlarında kullanılan ekran kartları ile sıradan ekran kartları arasındaki farkların bazıları sizi çok şaşırtacak. İspat gibi detaylara girmeyeceğim, kabul edemeyecek düzeyde ekran kartı severler, lütfen sakin olunuz. Ardından “Televizyon Elektroniği” ve “Maxwell Denklemlerinin İntegral Biçimi” gelecek ve yeni konu arayışına gireceğim. Sıra bu şekilde olacak.

    cpu-gpu-farki

     

    İşlemci aslında tek başına kullanıldığında pek çok farklı bölgede çalışan birim kastedilmiş olabilir, ekran kartının içindeki, DAC’ın içindeki ve hatta herhangi bir mikro denetleyici içindeki işlemci dahi kast edilmiş olabilir. Biz Central Processor Unit, yani Merkezi İşlemci Birimi ile yeterince detaylı şekilde uğraşacağız.

    7 temel konu başlığı olacak, olabildiğince net, sade ve kısa anlatacağım. Bunlar sırasıyla;

    • Merkezi İşlemci nedir ve İşlemci Mimarisi
    • Intel’in doğuşu ve bugüne kadar geldiği noktalar
    • i (i3, i5, i7) serisi özel
    • AMD işlemciler ve serileri
    • Telefonlarda CPU dünyası
    • Overclock (Hız Aşırma)
    • Son notlar

    Merkezi İşlemci nedir ve İşlemci Mimarisi

     

    Merkezi işlemci, benim tanımımla bilgisayardaki tüm döngüleri işleyen birimdir. Döngü, belirli bir kod sistemi aracılığıyla oluşturulan parçalardır.

    Merkezi İşlemci nedir

     

    Bu parçalardan sadece ALU’ya detaylıca değinecek, diğer bazı parçalar tanıtılacaktır. MAR, Memory Adress Register açılımına sahip olup, Bellek Adres Yazmacı anlamına gelir, MDR, Memory Data Register açılımına sahip olup, Bellek Veri Yazmacı anlamına gelir. CU ise Control Unit olup, Kontrol Birimi anlamına gelir. ALU ise Arithmetic Logic Unit, yani Aritmetik Mantık Birimi anlamına gelir. CPU genelde kaç bit ise ALU da o kadar bite sahiptir, son 64 bit işlemcilerde ise yine de 32 bit ALU kullanılır. İspatı basittir, 32 bit ALU, en fazla 32 basamaklı sayılar ile işlem yapabilir. En temel matematik/aritmetik işlemlerini bu bölge yapar. Burada Elektronik ve Bilgisayar Mühendislerine özel bir şema koyacak, çok ufak bir açıklamada bulunacağım ama herkesin anlamasını beklemeyeceğimden temel lojik işlemleri bilmeyenler, bu bölgeyi atlayabilirler.

    İşlemci Mimarisi

    En üstten en alta doğru incelersek, S0’dan S3’e kadar olan 4 “seçicinin” olduğunu görürüz. Bu bize ALU’nun 4 bit olduğunu gösterir. Sadece bu kadar basit bir ALU bile son derece karışık bir yapıya sahiptir, lojik analizi ise yapılar benzer olduğu için görece daha kolaydır ama anlamak için temel bir birikim gerekebilir. Kısaca, ALU burada 4 basamaklı her türlü dört işlemi yapabileceğini göstermektedir.

    Intel’in doğuşu ve bugüne kadar geldiği noktalar

    Şimdi, herkesin daha iyi anlayabileceği kısımlara geçiş yapalım. Intel ilk mikro işlemcisini 1971 yılında Intel 4004 ile 4 bit bir işlemci ile üretmiştir. O günden bugüne pek çok aileyi üretmiş olan Intel, en çok Pentium ailesini evirip, çevirmiştir. O günden bugüne, Celeron, Pentium, i serisi, Core 2 (Duo ve Quad) gibi ailelerde işlemci çıkaran Intel halen en başarılı mikro işlemci üreticisidir. XEON ise burada bahsedeceğim özel bir ailedir. En kuvvetli işlemcilerini aslında XEON ile üreten Intel, şu anda 22 çekirdek ve yeterli saat hızlarında yaptığı XEON işlemcileriyle temel döngü hesaplarında rakipsizdir.

    i (i3, i5, i7) serisi özel

    Serinin en zayıf ailesi i3 olmakla beraber, en kuvvetli ailesi de “genel olarak” i7’dir. 45 nm ile i serisi dünyasına giren Intel, o zamanların bilindik bir işlemcisi olan i7 740QM ve i7 940XM gibi işlemcileriyle diğer notebook işlemcilerine nazaran beklenmedik performans sunuyor, notebook dünyasının artık harika işlemcilere sahip olacağının sinyalini veriyordu. 32 nm ile Tick Tock dünyasına giren Intel, yanılmıyorsam tek saat bölgesinde 2 sinyal veriyor. Bunun bir açıklamasını bulamadım ama kare dalganın periyodik durumunda yüksek voltaj bölgesinin (Kare dalga basamak gibidir, yüksek tarafını düşünün) her iki kenarı için de, yani yükselen kenar ve alçalan kenar için de ayrı ayrı işaret gönderdiğini düşünmekteyim. Yanlışsam affola ama daha makul bir açıklama yok. 22 ve 14 nm ile yeterince kuvvetlenen Intel, 5 nm’ye kadar düşmeyi planlamaktadır. Üç adet SiO2 molekülünü (Silisyum Di Oksit) yan yana dizdiğimizde tek bir MOS transistör oluşturmak mümkün ama teoride mümkün. Öyleyse teorik sınırın “hatırladığım kadarıyla” 543 pm, yani başka bir deyişle, 0.543 nm olacağı aşikardır, yine de bu düzeye gelineceğini düşünmemekteyim. Güncel en kuvvetli Intel i7 masa üstü işlemcisi olan i7 5960X ile güncel en kuvvetli notebook işlemcileri arasında (Masa üstü işlemci kullanan notebooklar değil) halen 2 kata yakın bir fark vardır.

    AMD işlemciler ve serileri

    AMD işlemciler FX, Opteron, A serisi (A10’a not düşeceğim), Phenom gibi serilere sahiptir. FX serisi çok güç harcayan, çok çekirdekli, 9 GHz’in üzerine çıkma şerefine erişerek rekor kıran saat hızlarına sahip, fena önbellekli ama bir o kadar hayal kırıklığı derecesinde performansa sahiptir. Öyle ki, ideal bir notebook işlemcisi bu işlemciyi rahatlıkla stok hızlarında geçebilir. A10 ise uygun fiyata bilgisayar toplamak isteyenler için adeta biçilmiş ve hatta adeta kılıfı hattına uygun dizayn edilmiş kaftan. Bu kadar övmemin sebebi içindeki dahili ekran kartı, yoksa performansı çok mükemmel değil. A10’un en üst seviye işlemcisi 500 TL değil bile veya en fazla o kadar ama diyorsanız ki, ben az oyun oynarım ve ucuz yollu bilgisayarımda az da olsa Render performansı isterim ve de genel olarak işimi görsün, bence daha iyisine gerek yok.

    Solidworks gibi programlarda GTX 950 performansı verir, Siemens NX (Unigraphics) gibi programlarda ise GTX 1080’e, evet, yeni çıkan GTX 1080’e oldukça yakın performans verir. Burada oyun performansında GTX 1080’e değil yaklaşması, aralarında birkaç kat fark bulunması durumu dahi söz konusu değildir, hatta bazı GPU’ya doğrudan yüklenen çizim programlarında da fark açılmaktadır ama belirli özelleşmiş çizim programlarında ya Quadro tercih edeceksiniz ya da sırf hava atmak ve render almak için GTX 1080 alma hatasına düşmeyeceksiniz! Diğer yazımda daha detaylı değineceğim. Burada uygun yollu bilgisayar toplamak isteyenlere geçilebilecek bir kıyak geçtiğimi söyleyebilirim.

    Telefonlarda CPU Dünyası

    Telefonların da akıl almaz bir gelişme gerçekleştirdiği açıktır. Genel olarak MediaTek, Exynos, Qualcomm ve Apple’ın işlemcileri bulunmaktadır. Apple’ın (Samsung ve bir diğer marka asıl üreticilerdir) özellikle son çıkan A9 işlemcisi, diğer yüksek dozda çekirdek ve saat hızı barındıran telefon işlemcilerinden açık ara iyidir. Hatta ve hatta bazı i7 ve çoğu i5 notebook işlemcisi ile baş edebilecek düzeydedir. Çok düşük güç tüketimine sahip olması, Apple’ın yaptığı işe şapka çıkarttırır. Bu kadar performans bilgisi size ilginç gelebilir ama 10 yıllık tecrübem bana bunun gayet de mümkün olabileceğini açık ara göstermektedir.

    Overclock (Hız Aşırma)

    İngilizcesi Türkçesi ile tam aynı olmasa da, Overclock aslında Saat Üstü demektir. Bir mikroişlemcinin temel performansını saniyede yaptığı işlem belirtir. Bu saat hızı ile her zaman doğru orantılı olmak zorunda değil, hatta ve hatta çekirdek sayısı, önbellek gibi bileşenlerle de doğru orantılı olmak zorunda değil. Transistör sayısı ve mimariye (3D transistör özelleştirmesi gibi) bağlı olarak saat hızını göz önüne alabiliriz ama aynı model iki işlemci arasında saat hızı daha yüksek olanın saat hızına bağlı olarak doğrudan performans artışı olduğunu söyleyemeyiz.

    Bu bir Overclock rehberi değil ama Voltaj değeri, Çarpan Kilidi gibi Overclock etmenlerinden kısaca bahsedelim. Voltaj değeri belirli bir saat hızı geçilmek istendiğinde işlemcinin daha çok güç çekebilmesini ve o saat hızını sağlayabilmesine yarar. Çarpan Kilidi: Normalde bir işlemci belirli bir katsayıya sahiptir ve asıl saat hızı bu katsayı ile çarpılarak elde edilir. Bu kilidin açılması saat hızlarını inanılmaz ölçüde arttırmaya yarar ama henüz 10 GHz geçilemedi diye biliyorum. Ayrıca saat hızının teorik bir de limiti var olmalı, elektron hızlarına bağlı olarak. Yine de gelişen teknolojiye bağlı olarak Overclock işlemi gittikçe önemsiz hale gelmektedir.

    Son notlar

    İşlemciler endüstriyel alandan tutun, çamaşır makinelerine, telefonlardan tutun, herhangi bir bilgisayara kadar günümüzde çok fazla uygulama alanına sahiptir. İyi bir işlemci seçimi için, ne derece ihtiyaçları olan bir kullanıcı olduğumuzu bilmek, “En iyisini alalım” mantığından kat kat iyidir. Kullanacağımız sürenin 5 yıl olmasındansa, 2 yıl adam gibi kullanmak ve gerilmemek “bence” çok daha makuldür. Sevgilerle, yazımın tüm sorumluluğunu kabul ediyorum. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • Geomatik Mühendisliği Maaşları ne kadar

     

    Geomatik mühendisi kimdir? Uzay teknolojileri ve bilgi teknolojileri gün geçtikçe geliştiğinden dolayı, bu gelişmelerle birlikte Geomatik Mühendisliği bölümünün de değeri artmaktadır. Uydular aracılığıyla elde edilen görüntüler ve bilgilerin işlenerek çözümlenmesi ile ilgili konulara ya da alanlara odaklı çalışan mühendislik dalıdır. Aynı zamanda dijital kadastro ve çeşitli imar uygulamaları alanlarında da çalışır. Harita Mühendisliği ile ilgili alanlara yakın olan Geomatik Mühendisliği için çalışma alanları da oldukça fazladır.

    Geomatik MühendisliğiGeomatik Mühendisi hangi sektörlerde iş bulabilir?

     

    Belediyeler, Tapu Kadastro Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurumu, Karayolları, Harita Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdareleri, Ulaştırma Bakanlığı kurumu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kurumunda kamu sektöründe iş bulabilirler.

    Özel sektörde de bu alanlarda hizmet veren şirketlerin bünyesinde çalışabilirler.

    Geomatik Mühendisi ne kadar maaş alır?

     

    Hem kamu hem de özel sektörde iş bulma imkânı olan geomatik mühendisliği maaşları farklılıklar gösterebilmektedir. Bu bölümle ilgili karar vermeye çalışanlar için genel bilgi amaçlı geomatik mühendisliği maaşları için rakamları paylaşalım.

    • Kamu sektöründe işe başlayacak olan yeni mezun bir geomatik mühendisi için verilen maaş 3.000 – 3.500 TL aralığında değişkenlik göstermektedir.
    • Özel sektördeki şirketlerde çalışılan firmanın faaliyet alanına göre yeni mezun bir geomatik mühendisinin maaş aralığı kamu sektörüne göre daha yüksek olabilmektedir. Yine de genel fikir olması amaçlı fiyat aralığı vermek gerekirse; 3.500 – 4.000 TL olarak değişebilmektedir. Tabii ki küçük ölçekli bir firma ise maaş aralığı da düşecektir.
    • Son senelere bakıldığında bu bölümden mezun olanların gayrimenkul değerlendirme alanlarında faaliyet gösteren şirketlerde kritik ve önemli görevlerde çalışanlar için 5.000 TL’ na kadar yükselebilen maaşlar söz konusu olabilmektedir.

    Kentsel dönüşümlerin yoğunlaşması ve şehir mimarisinin öneminin artmasıyla birlikte ilerleyen zamanlarda bu mühendislik dalına talebin daha da artabileceği görülmektedir. Çünkü bu gelişimlerle uzman ve kalifiye eleman ihtiyacı duyulacaktır. Fakat kamu sektöründe işe başlamayı düşünenlerin KPSS sınavına girerek başarılı olmaları gerektiği durumunu unutmamaları gerekmektedir. Bununla birlikte hem özel hem kamu sektöründe maaş yukarı çekilmek isteniyorsa yabancı dil, öğrenim dönemindeki stajlar ve mesleki sertifika eğitimleri ya da eğitimin hemen sonrasında alınan sertifikalar gibi olumlu etkenler fayda sağlayacaktır. Kaynak : Mühendi Beyinler

    Read more
  • Peyzaj Mimarlığı Maaşları ne kadar

     

    Mimarlık bölümleri gençler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Üniversite sınavına hazırlanan gençlerin bu süreç içerisinde meslek grupları hakkında bilgi edinmek için yoğun araştırma dönemine de girdikleri bilinen bir gerçektir. Çünkü gelecekleri için doğru karar verebilmek adına ince eleyip sık dokumaya çalışmaktadırlar. Bu yüzden gençlere fikir olabilmesi için peyzaj mimarlığı, çalışma alanları ve peyzaj mimarlığı maaşları hakkında bilgileri yazımızda bulabilmek mümkün olacaktır.

    Peyzaj Mimarı Kimdir?

     

    Peyzaj mimarlığı çevresel, sosyal ve estetik iyi sonuçları elde edebilmek için açık alanlarda, simgeleşmiş yapılarda ve genel yapılarda tasarım uygulamaları uzmanlık alanı olan mimarlık dalıdır. İncelenen peyzajdaki o an itibariyle sahip olduğu toplumsal, ekolojik ve zemin koşullarını, süreçlerini teknik açıdan sistematik bir şekilde araştırarak ve inceleyerek ortaya çıkması istenen sonucu oluşturarak çalışmaları peyzaj mimarı gerçekleştirir. Peyzaj mimarlığı çalışma alanları ise; peyzaj tasarımı, saha planlaması, yağmur suyu yönetimi, çevre restorasyonunun yapılması, parkların ve rekreasyon planlamasının yapılması ve uygulanması, görsel kaynakların yönetimi, yeşil alan alt yapısının planlanması ve uygulanması ile özel mülk ve ikamet edilen peyzaj mimarisinin planlanması, tasarımının yapılmasıdır.

    Peyzaj MimarlığıPeyzaj Mimarı Maaşları Ne Kadardır?

    Önceki dönemlerde peyzaj mimarlığı maaşları ile ilgili net bir bilgi verilememekteydi. Fakat günümüzde çevre düzenlemelerine verilen önemin artması ve farklı iş imkanlarıyla genel anlamda daha net bilgilere sahip olunabilmektedir.

     
    • Özel sektörde yeni mezun bir peyzaj mimarı 2.000 – 3.000 TL aralığında maaş alabilmektedir.
    • Özel sektörde tecrübe ve kişinin kendini geliştirmesiyle birlikte maaş başlangıcı 4.000 TL civarında olup daha da artabilmektedir.
    • Kamu sektöründe çalışmayı tercih edecek olan yeni mezun bir peyzaj mimarı için asgari ücret olarak 3.569 TL olarak verilmektedir.

    Unutulmaması gereken konu ise, kamu sektöründe işe başlayabilmek için KPSS sınavına girmiş olmak ve iyi bir puan almış olmak gereklidir. Ayrıca kamu sektöründe genellikle yerleşmiş bir kadro olduğundan dolayı ilerleyebilmek oldukça yavaş ve zor olacaktır. Özel sektörde ise bu durum biraz daha iç açıcıdır. Daha düşük bir maaş başlangıcıyla birlikte kendini geliştiren bir peyzaj mimarı, kısa süre içerisinde mesleki eğitimlerle edindiği yeni bilgiler, yabancı dil bilgisini geliştirmesi ve tecrübelerle maaşını yükseltebilmektedir. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • İşlem Mühendisliği Maaşları ne kadar

     

    Her şirketin kendine göre bir maaş politikası vardır. Maaş politikası belirlenirken, yazılı kanunlar, kişinin iş performansı dikkate alınır. İşlem mühendisi; hastane, banka, belediye de çalıştığı gibi özel firmalarda da çalışabilir. İşlem mühendisi; telefon trafiğinden, müşteri yoğunluğundan ve sıra işleminden, herhangi bir telefon işinden, sistem kontrolünden, rutin bakım işleminden, elektronik sistemlerin kontrol edilmesinden sorumludur.

    Aldıkları maaşlar incelendiği zaman ortalama 1800-3000 TL arası maaş aldıkları görülür. Kamuda bu ücret daha fazla olmakla birlikte 2000-4000 TL arasında farklılık gösterir. Özel sektörde en fazla ücret verilen işlem mühendisliği maaşları primlerle birlikte dolgun bir ücret olmaktadır. Konu maaş olunca insanlar işlem mühendisliği maaşları gibi bu konuya ilgi duyuyorlar. Kurumsal firmalarda işe yeni başlayan kişilere maaşlar yüksek gelirken, maaşların artmamasıyla birlikte bu durum sıkıntıya dönüşür. Özel firmalarda ise düşük maaşla işe başlanır ve kişinin performansına göre maaş artış gösterir veya sabit durur. Eğer okuduğunuz üniversitede gerekli donanımları aldıysanız, mühendislikten sektöründen dolgun ücretler kazanabilirsiniz.

     

    İşlem Mühendisliği

    Bu meslekte başarılı olmak okunulan okulla değil, tecrübeyle olur. Diğer mesleklerde de durum böyledir. Sayısal zekaya sahip olmak, çok iyi şekilde interneti kullanabilmek, okuduğunu çabuk anlamak gibi zekâ özelliklerine sahipseniz bu özellikler sizi bir adım öne taşıyacaktır. Diploma, maaş için çok önemli bir etkendir.

    Yeni mezun işlem mühendisi hiçbir şey bilmese de en az 1500 TL kadar bir ücret alır. Ancak bu ücretin artması tamamen kişinin kendi inisiyatifindedir. İşinizi garantilemek için 1500 TL’den düşük bir ücret isterseniz o işi alamayabilirsiniz. Düşük maaş ücreti istemek sizi iyi göstermeyecektir. Çok yüksek ücret istememekte de fayda vardır. İşlem mühendisliği geçmişten günümüze kadar ilerleyerek ve gelişerek gelmiştir. İşlem mühendisliği durağanlığı kabul etmeyen bir meslektir. Her işlem mühendisi diğer işlem mühendislerinden farklı olmak zorundadır. Çalıştığı kurumda söz sahibi olmalı, bilgilerini en iyi şekilde aktarabilmelidir.

     

    Maaşlar hesaplanırken; aile yardımı, evli-bekar olması, çocuklu çocuksuz olması dikkate alınır. Gelir vergisi oranı olarak uygulanmak zorundadır. 5 yıl veya daha az çalışan işlem mühendislerinin sosyal güvenlik kesintileri ayarlanır.

     
    Read more

Latest Articles

Most Popular