Eğitim

  • Bilgisayar Mühendisi Kendini Nasıl Geliştirir

     

    Bilgisayar mühendisi kendisini nasıl geliştirir, sorusunu cevaplamadan önce, bilgisayar mühendislerini tanıyalım.

    İnsanlara bilgisayar mühendisleri kimlerdir? ne iş yaparlar? soruları yöneltildiğinde, neredeyse hepsinin vereceği cevap, yazılım üretip geliştirirler, olur. Ancak bilgisayar mühendisleri yazılım üretmekten çok daha fazlasını yaparlar. Günümüzde, bilgisayar mühendislerinin çalışabileceği alanlar saymakla bitmez. Bu alanlara birkaç örnek: yazılım mühendisliği, veri tabanı uzmanı, güvenlik uzmanı, ağ sistemleri uzmanı, web tasarım uzmanı vs.

     

    bilgisayar-muhendisi

    Bir Bilgisayar Mühendisi Kendini Nasıl Geliştirir

    Genel anlamda kendini geliştirmek isteyen ve iyi bir bilgisayar mühendisi olmak isteyen kişilerin yapması gereken yüzlerce şey vardır. Bunların en başında ingilizcelerini geliştirmek gelir. Bunun en büyük sebebi, IT terimlerinin neredeyse hepsinin ingilizce olması, aynı zamanda ana dilde yeterince kaynak olmamasıdır. Okuduğu veya duyduğu bilgileri anlayabilecek, kendi bildiklerini karşısındaki kişilere aktarabilecek kadar iyi ingilizce bilmesi gerekir, bir bilgisayar mühendisinin.

    İngilizceden sonraki diğer önemli bir konu ise, bilgilerini sürekli güncel tutmak zorunda olmalarıdır. Bunun için de sürekli, güncel IT-dergileri, IT-kitapları okumaları gerekmektedir. Genel anlamda bunları yapan bir bilgisayar mühendisi iyi bir mühendis olma yolunda ilerliyordur.

     

    Güncel konulardan ve IT-kitapları okumaktan bahsetmişken, terimlerden bahsetmemek olmaz. Duyduğunuz veya gördüğünüz, anlamını bilmediğiniz her terimi öğrenmeye çalışın. İş yada staj hayatınızda, iş arkadaşlarınızın yada sizden üstün kişilerin, anlamını bilmedikleri terimlerin açıklamasını sizden öğrenmeleri, onların gözünde sizi olduğunuzdan da çok yükseltecektir.

    bir-bilgisayar-muhendisi-kendini-nasil-gelistirirBunların dışındaki önemli bir diğer husus stajdır. Elinizden geldiği kadar çok staj yapmaya çalışın. Yapacağınız her staj size ayrı bir deneyim kazandıracaktır.Aynı zamanda staj sonunda alacağınız belgeleri öz geçmişinizin yanına koyduğunuzda, iş görüşmelerinde size çok büyük faydası olacaktır.

     

    Bilgisayar mühendisleri için önemli konulardan birisi de programlamadır. Öğreneceğiniz her programlama dilinin size zararından çok faydası olacaktır. Öğrenmekten kastım, o dilin alt yapısını öğrenmekten ziyade, o dili en iyi şekilde kullanabilmenizdir.

    Özetle, bir bilgisayar mühendisinin kendisini geliştirme konusunda yapabileceği şeyler: yabancı dil (ingilizce) öğrenmek/geliştirmek, güncel IT-dergi ve kitapları okuyarak bilgilerini güncellemek, teorik bilgileri pratiğe dökebilmek, deneyim kazanabilmek için staj yapmak ve programlama dillerini en iyi şekilde öğrenip kullanabilmek. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • Uçakta Oksijen Sistemi ve Basınçlandırma

     

    Uçak içerisinde nasıl nefes alırız? Uçak yolculuğu yaparken kalkışta mutlaka basınç değişimini hissederiz. Uçakların uçtuğu irtifadaki hava yoğunluğu, miktarı ve basıncı; yaşadığımız yerlerin rakımlarında hava değerlerinden farklıdır. Oksijen seviyesi yeterli değildir ve yüzden uçaklarda oksijen sistemleri bulunur. Öncelikle uçaklarda 3 farklı oksijen sistemi bulunur. Sırasıyla uçuş ekibi, yolcu oksijen sistemi, taşınabilir oksijen sistemi. Bunlardan uçuş ekibinin oksijen sistemi diğerlerinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Askeri ve sivil uçaklarda bulundurması zorunludur.

    Uçaklar ne kadar yüksekten uçar?

     

    Uçakların uçtuğu ortalama yükseklik uçtuğu mesafeye göre bağlı olarak ortalama 25000-35000 feet arasındadır. Kısa bir bilgi olarak şunu da eklemek isterim, tabii ki çok daha kısa ya da çok daha uzun mesafelere bağlı olarak 15000 ya da 42000 feet civarında uçan uçaklarda olabilir. Fakat her uçak bu yükseklikte uçamaz. 40000 feet üzerindeki irtifalarda çalışabilen motorlar her uçakta bulunmaz. Daha çok özel jetler veya askeri uçaklar bu irtifalara erişebilir.

    Uçakta Oksijen sistemi sürekli çalışır mı?

    Yolcu uçaklarında, yolculara sağlıklı bir şekilde seyahat edebilmeleri için gerekli oksijeni sağlayan sistemin oksijen sistemi olduğunu belirtmiştik. Uçak çalıştığı her an mutlaka içeriye temiz, taze oksijen tayini yapılır. Çok fazla yolcu olduğu için karbondioksit oranını düşük ve havayı temiz tutmak gereklidir. Uçakla seyahat etmiş okuyucularımız için, başınızın üstündeki küçük deliklerden sürekli hava geldiğini hatırlayabilirsiniz. Uçak kalkıştan sonra irtifaya almaya başladıkça basınç seviyesi düşmeye başlar. Bu yüzden belli bir irtifaya ulaşıldıktan sonra uçaklarda kabin basınçlandırılması yapılır. Bu basınçlandırma yolcuların sağlıklı nefes alıp verebilmesi için uçak kabini içerisinde gerekli basıncı oluşturur. Dış ortamdan değerlerinden bağımsız izole bir ortam oluşturur. Bu basınçlandırılmanın gerçekleştirildiği irtifa 8000 feet’dir.

     

    Sistem arızalanırsa ne olur?

    Baş üstü kapaklardan oksijen maskeleri düşer ve uçak sistemlerden bağımsız insan sağlığı için gerekli basınç ve oksijenin sağlanabileceği irtifaya alçalana kadar oksijen maskelerinden solunum yapılır.oksijen maskesi

     

    Basınçlandırma yapılmazsa bu irtifada (8000feet) hipoksiya denilen rahatsız görülmeye başlanır. Duyuların algılamada zorlanması, uyuma isteği, uyuşukluk gibi belirtileri vardır. Basınçlandırma oksijen ile komplike ve birlikte uygulanması zorunlu bir sistemdir. İki sistemde birbirini tamamlar. Uçak kılavuzlarında bu bilgileri içeren alanlar oksijen ve basınçlandırma sistemleri olarak adlandırılır.

    Şimdi bir kısmi ön bilgiden sonra başlıkta sorduğumuz sorunun tam olarak odaklandığı yere gelelim. Peki, bu uçak içerisine verilen hava nereden alınıyor. Dışarıdan mı, uçak içerisinde oksijen tüpleri mi var cevaplayalım.

    Öncelikli olarak ilk kaynak, uçağın motorlarıdır. Turbofan motorların kompresörlerinden yanma odasına gönderilen havanın bir kısmı oksijenin sistemi için kaçırılır. Bu hava belirli işlemlerle ısıtılır. Heat exchanger olarak adlandırılan bu sistem dışarıdaki irtifadaki hava çok soğuktur. Burada ısıtılır ve sonra filtrelerden geçirilerek temizlendikten sonra basıncı ayarlanarak kabine gönderilir. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • Sigorta Hizmetleri Neleri Kapsar Merak Edilenler

     

    Sigorta hizmetlerinin neleri kapsadığı tüm sigorta sahipleri tarafından merak edilen bir konu olmuştur. İnsanlar tabi ki de hangi hizmetlerden faydalanacağını bilmek ister. Sigorta çeşitleri nelerdir? Sigortayı çok şekilli ayrıntıya indirebiliriz. İş yeri sigortası, sağlık sigortası, kasko sigortası, seyahat sigortası gibi daha çok fazla sayabileceğimiz sigorta çeşitleri vardır.

    sigorta

     

    İş yeri Sigortasından bahsedilecek ise bu sigortanın kapsadığı alanlar şirketten şirkete değişebilir, fakat şirketlerin birincil olarak kullandıkları şunlardır: Yangın, su baskını, grev, terör saldırıları, deprem, fırtına, hırsızlık, kara araçları çarpması, kar yağışından dolayı iş durması gibi birçok alanı kapsar. İş yerinizin konumu ve amacı doğrultusunda bu alanları arz ederek hizmet alanlarını genişletebilirsiniz.

    Sağlık Sigortası Nedir?

    Sağlık sigortası günümüzde insanların Trafik kazası ve benzeri gibi olaylarda hafif ve ağır yaralanmalarında ameliyat gerektirecek bir durum olursa şirketlerle yaptıkları anlaşma kapsamında etkili olduğu alan kadar ücretleri karşılamasında işe yarayan sigorta çeşididir. Tüm herkesin başına sağlıksal sorunlar gelmektedir. Bu sorunlarda çok uzun ameliyat gerektirecek işlemler yaşanabilmektedir. Bu da tabi ki masraf demektir. Sağlık sigortası tam bu noktada devreye girmektedir. İnsanların yaşadığı sağlık sorunlarda bu sigorta bir mecburiyet haline gelmiştir. 

     
     

    Sağlık Hakkı

    Tüm sigorta çeşitleri insanların bu gibi durumlarında ellerinden geldiği kadar yardımcı olmak için kurulmuştur ve elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Diğer sigorta çeşitlerinin de aynı sağlık sigortasıve iş yeri sigortası gibi kapsadığı alanlar vardır. Bunların asıl amacı insanların uygun bulduğu sigorta şirketlerine ödediği belirli bir miktar ücret karşılığında hizmet sağlamaktır. İnsanlar şirketlere her yıl belirli miktarda ücret öder. O yıl içerisinde sigorta ihtiyacı duyan kişilere şirketler hızlı bir şekilde hizmet sağlar. İnsanların tamamının bu hizmetlere yoğun ilgi duyduğu ve kullandığı günümüz istatistik verilerinde bariz bir şekilde görülmektedir. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • İnsan Beyninin Muhteşemliği ve Mucizeleri

     

    Sahip olduğumuz mucize organ, beyin! Her şey beyinde başlar ve hayatımızın tümünü şekillendiren beyindir aslında. Beynimiz sayesinde yeni şeyler öğrenip, bunları sorgulayarak karşılığında bazı kararlar alırız. Karakterimiz, hayata bakışımız ve diğer tüm alışkanlıklarımızın kaynağı elbette beyindir. Başarılı, mutlu, huzurlu bir hayat beyinden gelir. Bunun için de beynimizi nasıl çalıştırmamız gerektiğini öğrenip beyin fonksiyonlarımızı doğru kullanarak daha başarılı bireyler olabiliriz. Biz beynimizi daha doğru kullandığımız taktirde gelişip yeni bir değişim içerisine gireriz. Bununla birlikte kendimizi geliştirdikçe dünya daha iyi, daha güzel bir yer haline gelecektir.

    beyinBeynin yapısına daha detaylı değinecek olursak: Beyin tamamıyla kişiye özgüdür ve anne karnındayken oluşan ilk organımızdır. Şekil olarak cevize, büyüklük olarak da greyfurta benzetilen beynin kıvrımlı dış kabuğuna korteks denir. Beyin bilimcilere göre, beynin %75-80’i suyla kaplıdır. Kalan kısmını da yağ ve proteinler oluşturmaktadır. Hep söylenir aslında beyin bedava diye. Evet beyin bedavadır ama vücudumuz için de en masraflı organımızdır aslında. Harcadığımız enerjinin %20’sini beyin tüketmektedir. Bu nedenle çok düşünmek harcadığımız kaloriyi de artırmaktadır. Beynimiz gün içerisinde çalışırken en çok glikoz ve oksijen tüketmektedir. O yüzden glikoz beyin dostudur. Ancak beynimizin ihtiyaç duyduğu bu glikozun kaynağı marketlerde satılan şekerlemeler ve çikolatalar değil, meyvelerden elde edilen glikozdur.

     

    beyin röntgeniBeyin hakkında en çok merak edilen konulardan biri de: Kafası daha büyük olan daha akıllı mı olur? sorusudur. Çok eski tarihlerden beri beyin hakkında sorulan bu gibi soruların cevapları araştırılmaya çalışılmıştır. Ve çoğumuzun bildiği üzere önemli olan fiziksel büyüklük değil içindekilerdir. Yani aklın kaynağı beyin hücreleri arasındaki bağlantılardır. Bu bağlantıların gelişmişliği bizi daha akıllı ve üretken bir insan haline getirmektedir.

    Beynimizin bu sıra dışı ve gizemli sırları birçok bilim insanı için merak konusu olmuştur. Bunlardan biri de İtalya’da bir laboratuarda çalışmalarını sürdüren Camillo Golgi’dir. Golgi’nin en çok merak ettiği şey beyin neyden yapılmıştır? Bir gün kendi küçük laboratuarında yaptığı bir deney sırasında beyin parçasını tesadüfen içinde gümüş nitrat solüsyonu bulunan bir kaba koydu. Ve sonra da onu orada unuttu.

    Günler sonra o beyin parçasını alıp tekrar incelemeye başladığında beyin parçasında bazı değişimlerin olduğunu gözlemledi. İlgisini çeken bu değişimleri daha derinden araştırmak için mikroskop altında inceledi ve bazı ağsı yapılara rastladı. Golgi’nin daha önce göremediği bu yapılar beynin temel öğesi olan nöronlardır. O gün tesadüfi olarak keşfettiği nöronların işleyişine bakacak olursak nöronların çalışma prensibi tek başına değil, gruplar halindedir. Beynimizin gerçekleştirdiği tüm aktiviteler bu nöronlar sayesinde ekip halinde yapılır. Kafamızın içindeki bu 100 milyardan fazla nöron küçük bir alanda tüm yaşantımızı kontrol edebiliyor. “Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler insanları konuşur.” Her günümüzün yepyeni fikirleri konuştuğumuz bir gün olması dileğiyle… Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more
  • Kuşlar Dengeyi Nasıl Sağlar

     

    Birçok bilim insanı kuşların havada rahatlıkla uçmasını sağlayan sistemi yıllar boyu incelemişlerdir. Uçabilme yetisini, kanat yapısından kemik sistemine kadar canlının birçok özellikleriyle bağdaştırmışlardır. Havada uçan bir kuşun denge mekanizmasını da “iç kulak organı sayesinde”, şeklinde belirlemişlerdir. Kuşlarda ki sistemden faydalanılarak yapılan en büyük buluş ise kuşkusuz uçaklardır. Kuşlar dengeyi nasıl sağlar ?

    Teller Üzerindeki Akrobatlar

    Fakat dikkat edilmeyen bir nokta var! Telefon telleri üzerinde bir cambaz gibi durabilen kuşlar, rüzgarlı havalarda bile dengesini kaybetmiyor. Telin sallanması yada yön değiştiren rüzgar kuşların bu mucizevi dengesini etkilemiyor. Havadan süzülerek iniş yapan kuşlar, yine aynı şekilde herhangi bir denge problemi yaşamadan telde durabiliyorlar. Peki kuşlarda ki bu sistem nedir?

     

    Kuşlardaki bu denge sistemi mühendislik harikası olarak nitelendirilebilir. Bir cambaz, halat üzerinde yürürken elastik bir malzemeden yapılmış uzun sırığı kullanarak dengesinin bozulduğu tarafın aksi yönüne sırığı uzatır ve vücudunu dengeye getirir. Alman bilim adamı Prof. Reinhold Necker tam dört yıl süren bir araştırma sonucunda, kuşlardaki bu denge mekanizmasının cambazlarınkiyle aynı sistemde çalıştığını farketti. Bu denge mekanizması kuşun leğen bölgesinde bulunuyor. Omuriliğe bağlı sağ ve sol yarım daire kanallarında denge sağlanıyor. Bu yarım daire kanallarının içi özel bir sıvıyla dolu.

    Bu sistemi Prof. Necker şu şekilde özetliyor:
    Bu yarım daire kanalları bir terazi gibi işliyor. Kuşun vücudu nasıl hareket ederse bu sıvı ya o kanala ya da diğer kanala gidiyor”. (“Neurobiologie: Warum Vögel nicht umfallen”, Geo, Ocak 2003) Vücudumuzda heryerde olduğu gibi bu noktada da sinirler görev yapıyor. Dengenin bozuluduğunu belirten loplar da sinir hücreleri sinyali bacak ve beyinciğe gönderiyor. Necker, “Kaslar hareketi öyle iyi düzenliyor ki kuşlar dengelerini mükemmel sağlıyor” diyor.
    Kuşlarda bu mucizevi denge mekanizması olmasaydı, çok ufak bir esintide bile kolayca dengelerini kaybeder ve düşerlerdi. Kuşlardaki bu sistem bir mekanizmaya dönüştürüldüğünde birçok noktada denge sorunu çözülmüş olacaktır. Bu sistem, inşaat, denizcilik, otomotiv, robot, iş makinaları gibi sektörlerde denge problemini çözerek birçok sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Kaynak : Mühendis Beyinler

    Read more

Latest Articles

Most Popular